یک استاد دانشگاه گفت: برای کاهش خسارت ناشی از خشکسالی بهتر است یک تقویم زراعی خشکسالی مراحل کاشت، داشت و برداشت تعیین و نیاز آبی در زمان وقوع خشکسالی برآورد شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه اصفهان،«حسنعلی غیور» عصر چهارشنبه در اختتامیه همایش ملی «بهینهسازی مصرف آب در صنعت، چالشها و راهکارها»، در دانشگاه اصفهان، نبود مدیریت قانونی و مطالعاتی را مشکل اصلی حوزه آب دانست و اظهار کرد: در دنیا اگر سدی ساخته میشود دیگر برنامهریزی برای بالادست وجود نخواهد داشت اما متأسفانه در کشور ما اینگونه نیست.
وی با بیان اینکه اگر زمینی نشست کند، دیگر نابود شده و قابل آبادسازی نیست، افزود: طبق آمار آب منطقهای استان اصفهان، حجم آبهای برداشتی از منابع آب زیرزمینی حدود 6.28 میلیارد مترمکعب است در حالی که حجم آبهای سطحی قابل تنظیم استان 1.6 میلیارد مترمکعب است.
این استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجفآباد ادامه داد: برای خروج از بحران میتوان در بخش کشاورزی، اقداماتی را انجام داد حذف آبیاری غرقابی، حذف آبیاری بارانی در روز و ساعات آفتابی بهعلت تبخیر زیاد، استفاده از آبیاری زیرسطحی با استفاده از لولههای تراوا و تغییر الگوی زمانی آبیاری بسته به نیاز گیاه از جمله این اقدامات به حساب میآید.
غیور خاطرنشان کرد: ظرفیتسازیها و برنامهریزیها باید به گونهای باشد که سالهای خشک را بتوان با حداقل خسارت و صدمه طی کرد. در این راستا باید یک مدیریت یکپارچه فرااستانی بر کل حوضههای آبی از سرچشمه تا آبریز برای جلوگیری از تقابلهای تصمیمگیری وجود داشته باشد.
وی ادامه داد: با توجه به امکانات علمی موجود، باید پیشبینی آب قابل بارش و حجم ذخیره آب در حوضههای آبی کشور به ویژه حوضههایی که بیشتر در معرض خشکسالی قرار دارند، توسط سازمانهای هواشناسی، آب
نطقهای انجام گیرد و به مسئولان و سازمانهای ذیربط اعلام شود.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: میتوان برای خروج از بحران خشکسالی کمیتههایی را متشکل از نمایندگان سازمان آب، ادارات کشاورزی، صنایع، آب و فاضلاب، شهرداری و متخصصان آگاه به مدیریت منابع آب بهمنظور برنامهریزی کلان در امور آب تشکیل داد. نمایندگان کشاورزان منطقه نیز بهعنوان رابط، نتایج و برنامهریزیها را قبل از اقدام به کشت محصول، به کشاورزان اطلاعرسانی میکنند.
غیور تصریح کرد: برای کاهش خسارت ناشی از خشکسالی بهتر است یک تقویم زراعی خشکسالی مراحل کاشت، داشت و برداشت تعیین شود. طبق این موضوعات، دستورالعملهای خشکسالی تدوین شود و در اختیار کشاورزان قرار گیرد.